Хотелиерство & Ресторантьорство
hotelierite.net

Храната и догмите на различните религии

Храната и догмите на различните религии

Културите и религиите имат голямо влияние върху онова, което хората в различните части на света консумират. "Религията слага отпечатък върху делника на човека, а с това и върху храната, която той приема. Всеки празник има своите особени ястия, питиета и сладкиши. Някога е било строго определено на какви празници какви ястия да се поднасят. Някои от обичаите са се съхранили и до днес." Какви са основните догми  и обичаи  в християнството, юдаизма и исляма и хиндуизма?

Християните

Християните по принцип приемат всякаква храна, но има разбира се и хранителни продукти, които се избягват в определени дни, например по време на пости. Някои хора се ограничават само до спирането на месо и неговите производни. Строгият пост изключва от менюто  и яйцата и млечните продукти.

Християнските празници вървят естествено и със своите празнични гозби, като например шаранът на Никулден, печено агне на Гергьовден, боядисаните яйца и козунака на Велик ден. В щатите например  денят на благодарността не минава без пълнена пуйка.

Храната и догмите на различните религии
Ислямът забранява всичко, което опиянява

По принцип на мюсюлманите е позволено всичко, което не вреди на тялото. Мюсюлманите строго спазват „харам”(забрана) да се консумира свинско месо, тъй като го смята за нечисто. Може да ви се случи да ви попитат дали месото е „халал”. За да бъде месото „халал“ е необходимо животното да бъде заклано по специален начин така, че да е абсолютно изчистено от кръвта.

В повечето мюсюлмански страни е в сила и строга забрана по отношение на алкохола. Алкохолът опиянява, а всичко, което опиянява, е забранено в исляма, защото човек трябва да е трезвен през целия си живот."

Постите в исляма са едно от главните изисквания. Те се изразяват в пълно въздържане от храна, вода, всякакви напитки, дори тютюно пушене през светлата част от денонощието. След настъпването на тъмнината забраните не важат. За всички мюсюлмани са задължителни постите през месец рамазан (9-ия месец по лунния мюсюлмански календар).

Желатин от свинско или от всяко друго животно, което не е Халал е забранено.
Кофеинови напитки като кафе може да се счита Харам. (забранени)

 


Храната и догмите на различните религии

Кафето по еврейски - три часа след месото
Евреите могат да пият алкохол, според тяхната религия той е "кашер", т.е. позволен. В Тора, свещената книга на евреите, се посочва кое е позволено и кое не. Зеленчуци и плодове са позволени, докато свинското месо, също както в исляма, е забранено.

Други предписания на еврейската религия са например млякото и месото да се съхраняват в отделни съдове, те не бива да се смесват нито при приготвяне на храната, нито при ядене. След като е консумирал месо, евреинът трябва да изчака да минат най-малко три часа, за да изпие чаша кафе с мляко.

Кошер” или кашер на Иврит буквално означава: подходящ, удобен. Всъщност, когато определен хранителен продукт е произведен под надзор на Равин и отговаря на еврейските закони за храненето, той се счита за подходящ да се яде от евреи.

От месата кашер са: говеждо , телешко,овче и птиче месо

Позволени риби са тези които имат перки и люспи. Всички останали плуващи животни не са кашер. Има стотици видове кашерни риби като: шаран, скумрия, треска, аншоа, херинга,  сьомга. Мидите са строго забранени!


Индуизмът забранява да се яде телешко и говеждо, тъй като кравата се смята за свещено животно. Доста често сред индийците се среща вегетарианството.

 

Неща, които трябва да запомните


Разбирането на ролята на храната в културен и религиозен план е важна част за показване на уважение и в отговор на нуждите на хората от редица религиозни общности.

Храната е била  важна част от религиозните обичаи в продължение на хиляди години, за вярващите това е така и днес.

Ролята на храната в културните  и религиозни вярвания е различна  за отделните индивиди и общности. Не поставяйте всички под един знаменател.

За да предложите гостоприемството на хората от различни среди, предлагайте  избор на вегетариански и месни храни удовлетворяващи техните  предпочитанията.

За да се избегнат недоразумения не се колебайте да попитате госта за неговите предпочитания.

Сподели
Гост 29 Август 2016г.
Това за мюсюлманите истина ли е?
Гост 2 Юли 2020г.
За мюсюлманите всичко е истина даже иоще има които не са отбелязани
В момента разглеждате олекотената мобилна версия на уебсайта. Към пълната версия.
Уебсайт в Alle.bg