Хотелиерство & Ресторантьорство
hotelierite.net

Хостесата в ресторанта

Хостесата в ресторантаВ най-добрите ресторанти по света задължително ще ви посрещнат сърдечно още от вратата, ще ви покажат, че са ви забелязали и оценяват вашето посещение. Ще ви предложат подходяща маса, ще ви настанят без да ви карат да чакате, с елегантно движение ще запалят свещта на масата и ще вземат първата поръчка - напитка за добре дошли. Тази на пръв поглед  лека задача се полага на Хостесата. Тя е лицето на ресторанта, човекът, който се грижи за рационалното разпределение на резервациите, тя посреща и изпраща гостите с усмивка и затвърждава приятните впечатления от хубавата вечеря.

Какви качества трябва да притежава човек за да се справя добре на тази позиция?

Ще цитирам думите на Майкъл Уайт – собственик на ресторант в Ню Йорк: „Когато търся перфектната хостеса, аз не  я преценявам по големината на сутиена”.


На първо място добрата хостеса трябва да бъде личност! Все пак тя е първият човек, когото гостите ще срещнат в ресторанта и последният, който ще ги попита дали са останали доволни от вечерята и ще им пожелае „Лека нощ”.

Тя трябва да бъде уверена в своите действия, вежлива и приятелски настроена към гостите, но в същото време да умее да защитава интересите на фирмата. Топлото посрещане би накарало госта да се чувства желан и добре дошъл.

Хостесата трябва да умее да води разговор и  да слуша с внимание, когато госта говори, да обръща внимание на детайлите.

Трябва да има добра зрителна памет, да може да запомня лицата на редовните гости, техните имена, тяхната любима маса, навици.

Трябва да има индивидуален подход и да умее да накара всеки гост да се почувства наистина специален.

Трябва да бъде тактична в разговорите си с гостите и да не споменава подробности от предишни визити за да избегне деликатни ситуации.

Трябва да има поглед върху нещата и да знае какво се случва в ресторанта по всяко време.

Естествено  голямата усмивка е задължителна, интелект, гостоприемство, остроумие.

Често на хостесата може да се наложи да се справя с трудни ситуации. Тя трябва да умее да работи в стресова среда и да има способността да запазва спокойствие и самообладание. В такива моменти не  бива да приема нещата лично и винаги да се държи професионално, независимо  кой е в пред  нея.

Хостесата трябва да бъде безупречна в облеклото си и да спазва дрес код съобразен с политиката на заведението. Няма втори шанс за да оставиш добро първо впечатление.

Предишен опит на такава позиция не е задължителен. Ако човек притежава всички гореизброени качества, то наистина това би било една перфектна кандидатура. Въпреки това опитът в подобен тип работа не е за пренебрегване имайки в предвид отговорната позиция. Ако все пак се спрете на неопитен кадър, със сигурност на първо време ще трябва да бъде под супервайзерски контрол.

Сподели
Хостесата в ресторанта
На снимката е легендарната хостеса на 5 звездния Радисън София Гранд хотел Красимира Данаилова...
Гост 7 Декември 2013г.
She was simply the best...
В момента разглеждате олекотената мобилна версия на уебсайта. Към пълната версия.
Уебсайт в Alle.bg