Хотелиерство & Ресторантьорство
hotelierite.net

Пастата - изкуство родено в Италия

Пастата - италианско изкуство
История

През средновековието век пастата била храна на обикновените хора, които я консумирали с ръце. Когато обаче била изобретена вилицата, тя се превърнала в храна и на кралските величия, тъй като, те вече могли да я консумират, без да губят своето достойнство.

Италианците казват, че характерът на човек може да се отгатне от начина, по който той яде паста. Интересен е фактът, че думата макарони идва от гръцкото "макариа", което означава благодат, щастие.
Приготвяне

Днес при производството на истинската и качествена паста се използват само брашно от твърда пшеница и вода. В Италия, Франция и Гърция това даже е уредено със закон, като използването на други суровини, без да са указани на опаковката, се смята за измама. Качеството на пастата може да се определи по външния й вид. Истинската паста е с гладка повърхност, равномерен златист или кремав цвят, при счупване прилича на стъкло, в пакета няма брашно, а върху пастата има черни (остатъци от обвивката на зърното) и бели (остатъци от грис) точици.

При готвене се препоръчва на всеки сто грама паста да се използва един литър вода, а солта да се добавя във вече заврялата вода. Морската сол е по-подходяща при приготвянето на паста. Качествената паста не се мие, след като се свари, освен това тя попива от соса, затова е добре да се вари няколко минути с него. При избора на сос за пастата е добре да се знае, че кухите видове паста се гарнират с по-течни сосове, които изпълват кухините и я правят по-сочна, спираловидната паста се сервира със сосове, с парченца месо, шунка и риба, фанфале се гарнират с ярки зеленчукови сосове на доматена основа, за фетучините са подходящи сосовете със сметана или сирене, канелоните са за пълнене, а спагети се сервират с песто (сос от зехтин, ядки и подправки), бели и червени сосове.
Задължителен елемент на масата е формаджиерата с Пармеджано-за предпочитане е прясно настъргано.

Едно от условията пастата да бъде приготвена правилно е времето на нейното варене. При варенето на прясна паста трябва да се внимава повече, отколкото при сухата паста, защото в зависимост от дебелината й трябват минута и половина до две максимум, а на сухата – между 10 и 15 минути.Погледнете етикета. Почти винаги там е указано времето за варене.
Добре приготвената паста трябва да е "Al Dente" полусварена - леко сурова -както пее в своята песен "Италианецът" Тото Котуньо.
Основни видове паста
Пастата - италианско изкуство
Taлятеле -често може да го срещнете погрешно преведено-"таглятеле". В италианския в определени случаи, съгласната "G" служи за омокотяване на гласната. Талятелето е може би вторият по популярност продукт от семейството на пастата. Има стотици рецепти за приготвяне - най-известните за които се сещам са Талятеле с манатарки, Талятеле с морски дарове, Талятеле Арабиата и т.н.
Разновидност на талятелето са фетучините. Разликата е в широчината на лентичките.
Пастата - италианско изкуство
Parpadelle - това е  паста, която наподобява талятеле, но се отличава по широчината на лентите (тя е най-широката). Най- популярната рецепта е Парпаделе Пескаторе, която се приготвя с филе от Морски език(Писия) или друга подходяща риба.
Пастата - италианско изкуство

Лингуини--това е вид  наподобяващ спагетите, но се различава по плоската си форма
Пастата - италианско изкуство
Ньоки "Gnochi"-щях да умра от смях, когато видях в един от реномираните супермаркети в София да  продават "ГНОЧИ"
Ньоките това е много интересен тип паста, която се приготвя с добавка от картофи в тестото. Много популярни в Италия и по света са "Gnochi verde"- Ньоки с босилек. Популярни рецепти са Ньоки Неаполитана (с доматена салца), а също така и Ньоки със сметана.
Пастата - италианско изкуство
Rigatoni – къси дебели макарони-подходящи са със сосове от сирене крема и месни сосове
Пастата - италианско изкуство
Ravioli – "джобчета" с пълнеж. В Италия ги предпочитат пълнени с рикота и спанак или друг вид зеленина, но днес много готвачи ги пълнят с гъби, месо и сирена. В Luciano правехме страхотни домашно приготвени равиоли със сьомга, които поднасяхме със сос от сметана.
Пастата - италианско изкуство
Cannelloni – големи тестени "тръби", които биват пълнени с различен пълнеж според рецептата на приготвяне.
Пастата - италианско изкуство
Букатини- този вид паста  не е особено популярен у нас. На времето в култовия ресторант Luciano се предлагаше" Bucatini а la Matriciana "
Тази паста представлява тънки дълги тръбички и всички рецепти които се прилагат за спагетите са подходящи и за нея.
Пастата - италианско изкуство
Пенне – къси тръбички, с краища отрязани по диагонал, така че сосът да може да влиза по-добре. Пене са доста популярни и се използват широко в комбинация с всякакви сосове и добавки.
Пастата - италианско изкуство
Фузили – макарони във формата на спирали (тирбушон). Подходящи за гарнитура в комбинация с зеленчуци и различни сосове.
Пастата - италианско изкуство
Лазаня - тази паста представлява тънки кори, с които се приготвят ястия с различни плънки, като се редува пласт кори лазаня, пласт от плънката. Класическа е рецептата за лазаня с кайма.
Пастата - италианско изкуство


Спагети -едва ли е необходимо да ви казвам как изгежда най-известната паста. Интересното е че според много хора спагетите са измислени в Италия, а всъщност за първи път спагети са направени в Китай - разбира се не с това название...
Пастата - италианско изкуство
Tortellini – кръгли, прегънати "джобчета"под формата на пръстенче  с пълнеж от месо, мортадела или сирене. Приготвят се с различни сосове- арабиата, сметана, доматена салца и т.н.
Пастата - италианско изкуство
Ротини -това е разновидност на фузилите. Раликата е, че в тестото има добавки на зеленчукова или месна основа
Пастата - италианско изкуство

Farfalle-
Със своята интересна форма оживяват всяко ястие. Подходящи са за консумация с всеки сос, на салата или супа.
Сподели
В момента разглеждате олекотената мобилна версия на уебсайта. Към пълната версия.
Уебсайт в Alle.bg