Хотелиерство & Ресторантьорство
hotelierite.net

Обезкостяване на риба пред госта

Изисканите рибни ресторанти глезят своите гости с пресни риби приготвени по оригинални и иновативни рецепти.  Допълнителна атракция разбира се е обезкостяването на рибата пред очите на госта. По принцип, по-добрият начин е това да се направи от готвача в кухнята, но освен, че клиентите ще се насладят на красивата гледка на поднесената на масата цяла и непокътната риба, те високо ще оценят майсторството и артистизма, демонстрирани пред очите им. Това е висша форма на сервиз.  Ето защо е важно сервитьорите да могат да правят тази манипулация по атрактивен начин, спазвайки основните правила, запазвайки формата и добрия външен вид на ястието.

И така: Как се прави обезкостяване на риба пред госта?

Обезкостяване на риба пред госта


Добре изпечената цяла риба се поставя за предпочитане в овално плато гарнирана с лимон или друга семпла украса – целта е да се акцентира върху самата риба. Сервитьора презентира на гостите така приготвеното плато, след което пристъпва към обезкостяването. Най добре е то да се извърши на помощна масичка или количка непосредствено до масата на госта.

За целта са необходими:Рибен нож за обезкостяване, вилица и чинийка за костите и кожата на рибата.

Обезкостяване на риба пред госта

  • Най напред се отстраняват гръбните и странични перки на рибата.

  • Внимателно се отделя кожата, като се стараем да не нарушаваме целостта на рибата.

  • Отрязва се главата – но не цялата - реже се до гръбначната кост.

  • С ножа правим разрез през средата на филето – режем по дължина на две равни половини. Отделяме така получените филета.

  • Хващаме с приборите опашката на рибата  и  плавно отделяме рибената кост внимавайки да не я раздробим. Стигайки до главата я прекършваме и поставяме в чинийката за отпадъци.

  • Сега вече отрязваме изцяло главата на рибата заедно с втората перка от долната част на чинията. Поднесена заедно с главата рибата изглежда по завършена и атрактивна - поради тази причина може да пропуснете тази стъпка, или да поднесете порциона заедно с отрязаната глава.

  • Оформяме внимателно рибата, гарнитурата и украсата в чинията и поднасяме на госта.

  • Можем да предложим на госта да полеем рибата със студено пресован зехтин и разбира се да не забравяме, че перфектната напитка за рибата е бялото вино.
Сподели
В момента разглеждате олекотената мобилна версия на уебсайта. Към пълната версия.
Уебсайт в Alle.bg