Хотелиерство & Ресторантьорство
hotelierite.net

Как да направите менюто за ресторанта

Как да направите менюто за ресторанта

Менюто, на заведението е сред  най-важните неща за неговия успех. Като казвам меню, имам в предвид, както неговото съдържание, тема и насоченост, така и естетическото оформление, дизайн и подредба. Важно е да се отдели внимание на всички детайли.

Определяне насочеността на менюто

Преди да се захванете да правите каквото и да е меню, трябва да определите неговата насоченост. Какво означава това? Трябва да си дадете сметка, кои са вашите клиенти и какво биха искали да получат, каква е тяхната националност и предпочитания, от какво биха се изненадали приятно, какво е търсенето за региона в който се намирате, какво предлага пряката ви конкуренция, на какъв тип кухня да заложите. От съществено значение е и с какъв кадрови ресурс разполагате. Например ако вашият готвач е много добър в италианската кухня, възползвайте  се максимално от това предимство.

Структуриране на менюто

Следващата стъпка е структурирането на самото меню. Важно е то да бъде рационално подредено и да не бъде с размерите на стария завет – нещо типично за заведенията по българските ресторанти. Помислете, за да се поддържа едно такова тежко меню, колко храни се размразяват и замразяват ежедневно и до колко това влияе негативно върху качеството на храната. Ето защо, вашето меню, трябва да има разнообразие от асортимент структурирани в групи, като оптималния брой на една група е от 8 до 12 артикула. Разбира се за групи, като например супите е напълно достатъчно да включват 3-5 артикула например. Най-добрите ресторанти по света предлагат в своите менюта 5-6 салати, също толкова предястия,  до 3 супи, по 2-3 ястия от вид месо и риба, 2 вида паста и 4-5 десерта. Присъстват разбира се и 2-3 специалитета на заведението и задължително първата страница се оставя за специалитетите на деня или както е популярно у нас - обедното меню.

Съдържание и подредба на менюто

Как да направите менюто за ресторанта

След като сте определили темата и структурата, броя ястия от всеки вид е време вече да се пристъпи към подбора на самите ястия, които ще включите. Както казах, не е необходимо да преписвате библията. Съгласувайте с вашия главен готвач, кои ястия да присъстват. Ако едно ястие не фигурира в вашето меню, това не означава, че то е табу-напротив. По този начин вие можете да изненадате приятно вашите гости и да откликнете на тяхното желание да получат нещо извънредно. Разбира се от друга страна, менюто е рамка, която ви дава свободата да откажете любезно на госта, ако в момента не сте в състояние да приготвите поисканото от него допълнително ястие. След като уточните самите ястия е важно как ще ги подредите в менюто. Добре е да оставите първата страница за специалитетите на деня или обедно меню и след това да започнете подреждането на останалите групи. За разлика от България, италианските ресторанти например започват своето меню със супите, следват предястията и едва тогава са салатите. Това ще решите вие. По важното е с кое ястие да започва всяка група- дали например да започнете с най евтиното и цените да растат надолу по страницата или да започнете с класически и популярни ястия на промоционални цени, като по този начин създадете първо впечатление у госта, че вашият ресторант не е скъп.

Детско меню

Ако сте ресторант, в който често идват семейства с деца, би било уместно да отделите малко внимание и на тях. Детското меню обикновено не е нищо друго освен обикновени ястия, като например пържена риба с картофки, която вие можете да наречете „Златната рибка” или пилешки хапки с наименованието "Хапките на Кума Лиса". Като цяло тук не ви трябват повече от 4-5 артикула в това число и десерта.

Оформление на текста

Стигнахме до оформлението. Преди да дадете менюто за печат се уверете, че няма правописни грешки и редовете са правилно подредени, колоните са стройни, шрифтовете еднакви навсякъде. Съобразете шрифта с осветлението в заведението - клиентите трябва да могат да го четат без да се напрягат. Не забравяйте да сложите грамажите  и знакът за валута (лв) след цената. Когато приключите с редакцията, помолете някой  да погледне и прочете съдържанието. Доста често човек не вижда сам своите грешки, дори те да са очевидни за всеки друг.

Превод

Ако ще превеждате вашето меню,  консултирайте се за правилността на превода. Не разчитайте на Google за това. След като отпечатате 100 бройки и установите, че сте сбъркали, вече е твърде късно. В своята практика съм виждал какви ли не абсурди, като например: sweat and sour sauce вместо „ sweet and sour sauce”. Разликата е, че едното е сладко кисел сос, а другото пот и кисел сос. И още един фрапантен пример от  нашето черноморие: вместо peas soup”(супа грах) се натъкнах на pees soup”- това няма да го превеждам за да запазим приличния тон на публикацията.

Ценообразуването

Как да направите менюто за ресторанта


Добре. Имаме вече готово менюто като съдържание. Трябва да поставим цените. Но как да ги определим? Те задължително трябва да са съобразени с няколко основни фактора. На първо място това е конкуренцията. Ако сте уникални в качеството което предлагате, може да си позволите известна свобода по отношение на цените, но това е трудно да се дефинира. Трябва все пак да сте си направили добре разчетите: какви са месечните ви разходи за обекта и очакваните обороти. От тук следва и надценката която ще заложите. Разбира се тя трябва да бъде различна за алкохола, за безалкохолните, за основните ястия и обедното меню.

Дизайн

Дизайна на вашето меню трябва да кореспондира с този на самото заведение. Най напред изберете типа на папката и материала от който ще е направена. След това съобразете нейния цвят с интериора и тематиката на вашето заведение. Страниците трябва да бъдат изчистени от крещящи цветовe или картинки. В никакъв случай не ламинирайте вашето меню, освен ако сте закусвалня на гарата.

Сподели
Гост 13 Март 2014г.
Добра статия, но се надявам да стане по-пълна.
Гост 26 Април 2018г.
Статията не е лоша , колега едва ли някой би дал пример освен това което е посоченото меню .Всяко меню има структура по която се подрежда и тук е е описана ,но надявам се това да бъда оставено като лека тайна или е въпрос на некомпетентност :)
В момента разглеждате олекотената мобилна версия на уебсайта. Към пълната версия.
Уебсайт в Alle.bg