Хотелиерство & Ресторантьорство
hotelierite.net

Главният готвач в хотела

Главният готвач в хотела

Понякога се случва,  добрите впечатления, които  госта е придобил от топлото посрещане и уюта на стаята, да бъдат помрачени от качеството на храната в ресторанта на хотела.  Ето защо, независимо от това, колко голям е вашия хотел, неговата кухня има нужда от лидер, който да поеме главната тежест на отговорностите и цялата организация на всички процеси. Увличайки всички останали със своята усърдност, той ще вдъхне живот на вашата кухня.  Вашият главен готвач е този който ще направи шедьоври от най-обикновени продукти, за да зарадва вашите гости.  От него зависи гостите ще ви възвисят  до„Осанна” или ще ви принизят до „Разпни го”.

Но как да намерите подходящия човек и върху какво да акцентирате в избора си? Със сигурност не ви трябва корифей обсебен от манията си за величие, но сляп за проблемите в екипа си, нито този, който ще плаче за разлятото мляко, но ще позволи брак на големи количества продукти, нито “Mr. Proper”, за когото белината е по-важна от зехтина.

Перфектния главен готвач е:

·         Добър мениджър  и ментор на своя екип – той сам да избира и изгражда екипа си, поставя хора на правилните позиции,  мотивира ги и спомага усъвършенстването на техните умения.

·         Умее да делегира задачи на правилните хора. Следи и проверява извършването на всяка поставена задача.

·         Умее да планира! Планово зарежда продукти – без презапасяване, съставя гъвкави графици и смени.

·         Има добри познания и умения, за да предложи вкусна, но също така и достатъчно разнообразна храна за хотелските гости.

·         Има въображение и креативност, които му помагат да намира и реализира нови  идеи за все по-взискателните хотелски гости.

·         Има добри познания по НАССР и  умее да организира кухнята така, че да няма стоки с изтекъл срок на годност и брак.

·         Издържа на върхови натоварвания, умее да взима бързи и адекватни решения. 


Добрият  главен готвач е човек, който владее професията си, стъпил уверено в кухнята, знаещ, можещ и мотивиран. Той не се плаши от неблагоприятни фактори на работната среда като високи температури, висока влажност, дълги часове на крак, работа под напрежение и справяне с трудни характери. Успехът на F&B отдела, до голяма степен зависи от него. Намерите ли подходящия за вас човек,  направете всичко възможно той да остане, колкото се може по-дълго във вашия хотел. Дайте му относителна независимост. Изисквайте качество, но не го учете, как да готви и не се бъркайте в работата му. Когато правите промени в менюто винаги се допитвайте до него. Ако имате забележки или препоръки относно работата му, споделете ги насаме, без да го дискредитирате пред подчинените му хора. Без авторитет той не би бил могъл да управлява кухнята ви добре.

Тодор Тодоров 2020
Сподели
В момента разглеждате олекотената мобилна версия на уебсайта. Към пълната версия.
Уебсайт в Alle.bg