Хотелиерство & Ресторантьорство
hotelierite.net

Създайте своя " Pitch elevator"

Светът е многолюдно място. Десетки ваши конкуренти навлизат на пазара всеки ден с надеждата да вземат вашия бизнес. Така че, защо клиентът  трябва да избере вас?

Вашият отговор на този въпрос е от съществено значение. Така че, помислете добре. Дори и да сте най-добрите в своя бранш, това не ви прави автоматично фаворити във всяка ситуация. Покажете на вашите потенциални клиенти с какво сте по добри! Дайте на клиента поне две причини да предпочете именно вас. Предложете изключително добро обслужване, оригинални идеи, адекватни  цени. Постарайте се да бъдете уникални и клиента да разбере това. 
Но как?

Създайте свой „Pitch elevator”

Създайте своя " Pitch elevator"

Позволих си да използвам този термин на английски, защото не се сещам как да го преведа на български, без да се загуби смисъла. Pitch elevator” е представяне на вашия бизнес или идея в няколко  изречения. Представете си, че  сте в асансьора на път за вашето работно място. Вратата се отваря на следващия етаж и влиза Бил Гейтс – това е шансът на живота ви за да споделите с него своята идея, докато той все още не е слязъл  - разполагате в най-добрия случай с 2 минути.

Доста често клиентите са твърде заети, за да ви слушат повече от това. Pitch elevator”  е предназначен да грабне вниманието им в техния натоварен график. Това е мястото, където вашата уникалност трябва да блесне. Независимо дали се опитвате да наберете средства, да намерите клиенти, или просто представите себе си, вашият “Pitch elevator” трябва да бъдат приспособен към слушателя и обстановката. Анатомията му може да бъде проста или сложна, в зависимост от аудиторията. Ето няколко прости съвета, които могат да ви бъдат от полза:

  • Вашата цел е да завържете разговор и да заинтригувате човека срещу вас – не да го отегчите с дълги хвалебствия по свой адрес.

  •  Формирайте ясно въведение в не повече от 2-3 кратки изречения описващи вашата същност,цел, мисия.

  • Изложете  идеята си или какво прави вашата организация, ясно и сбито.

  • Избягвайте неясните термини.

  • Не навлизайте в подробности -  за тях ще имате възможност да говорите по късно, когато вече сте предизвикали интерес към себе си.

  • За да бъде успешен вашият Pitch elevator  трябва да бъдe интересен, запомнящ се и кратък.

  •  Не го превръщайте  в скучен монолог, в който вие изстрелвате тирада от думи без дори да поемете дъх

  • Бъдете готови да отговорите на евентуални въпроси.

  • Използвайте отворени  и убедителни жестове чрез езика на тялото.
Създайте своя " Pitch elevator"

Не забравяйте- „Pitch elevator e не просто да изстреляте реклама в пространството. Когато видите блясъка в очите на човека срещу вас и чуете: "Интересно, разкажи ми повече. " – значи сте постигнали целта си.

Сподели
Тодор Тодоров 2014
В момента разглеждате олекотената мобилна версия на уебсайта. Към пълната версия.
Уебсайт в Alle.bg