Хотелиерство & Ресторантьорство
hotelierite.net

Late check out - късно напускане на стаята

Late check out - късно напускане на стаята

Когато хотелските гости напускат стаята по късно от установения час – в повечето хотели този час е 12:00 - говорим за така наречения: Late Check Out - късно напускане. Обикновено това се налага, когато гостите имат късен полет или друг ангажимент през деня.

Късното напускане на хотелската стая се регламентира чрез ясна Стандартна процедура. Някои хотели съблюдават строга политика на таксуване за всеки допълнителен час престой, други позволяват известен толеранс - например до 2 допълнителни часа, трети не начисляват никакви допълнителни такси на късно напускащите гости до 18:00 часа.

 

Хотелите от веригата Radisson BLU например, имат изключително толерантна политика по отношение на късното напускане. Всеки гост може да остане в стаята до 18.00 часа, ако тя не е в резервация за деня. На госта не се начисляват никакви допълнителни такси. Почти същата политика се прилага и в повечето бутикови хотели от веригата SLH of the world – но тъй като мениджмънта на всеки хотел е независим, в тази хотелска верига не се прилагат единни стандарти - късното напускане варира между 14:00 и 18:00 часа.

Различен е подходът на веригата Hyatt –късно напускане до 14:00 часа се позволява на притежателите на Hyatt Platinum Status, след предварителна заявка и ако стаята не е в резервация. Гостите получават този статус след натрупване на определен брой точки, в следствие на заплатени нощувки и услуги.

В хотелите на  Sheraton  - късно напускане до 14:00 часа не се таксува. Престоят след  14:00 до 18:00 часа се заплаща на цената на 50% от нощувката, а всеки гост останал след 18:00 заплаща цялата цена.

Многобройните хотели на Best Western по света предлагат късно напускане без заплащане до 13.00 часа и допълнително заплащане за day use за престой до 18:00, като цената може да достигне до 80% от цената на самата нощувка. Разбира се, тук отново няма строга политика задължаваща тези хотели да се придържат към точно определени цени.

Интересен подход за привличане на повече гости прилага австралийската верига  Art Series Hotel chain. Гостите отседнали в тези хотели, могат да останат във стаята до момента, в който тя бъде продадена отново. Мотото на веригата е:Overstay - You are welcome! По този начин вие можете да останете в хотела дори и след 20 часа - ако стаята няма резервация за деня.

Когато няма възможност за късно напускане поради заетост на стаята или пък гостът не желае да заплаща допълнителни такси, хотелът трябва да предложи на своите гости услугата: съхранение на багажа. За целта трябва да разполага с обособени багажни помещения, където пиколите и портиерите да приемат на съхранение куфарите и други вещи на гостите.

Сподели
В момента разглеждате олекотената мобилна версия на уебсайта. Към пълната версия.
Уебсайт в Alle.bg