Хотелиерство & Ресторантьорство
hotelierite.net

Консиержът-излишен разход или генератор на приходи

Консиержът-излишен разход или генератор на приходи
Когато говорим за професията „консиерж“, мнозина хотелиери отсичат, че нямат нужда от него, защото това е необоснован разход, особено в сложната икономическа ситуация, в която се намираме.

За други хотелиери, като правило високо категорийни и често принадлежащи към международни хотелски вериги, това е професия, която е неделима част от хотела. Не само защото създава необходимия имидж на хотела, но и защото добрият консиерж може да носи приходи и да създаде лоялни клиенти. Например, когато дейностите по посрещане, регистриране и настаняване на гостите са прекалено интензивни и администраторът не е в състояние да предостави необходимия персонален сервиз, нужното внимание на пребиваващите в хотела. Появява се необходимостта от още едно длъжностно лице консиержа.

Ако искате да продавате повече допълнителни услуги, гостите ви трябва да знаят за тях. Те трябва да получават ненатрапчиво информация за всичко, което сте подготвили за тях и да разчитат на вашия персонал да им бъде от помощ за всичко, което им потрябва. Обикновено това е точно една от функциите на консиержа – човека, който знае всичко, предоставя на гостите всякаква информация и изпълнява всичките им желания, без да проверява дали това влиза в длъжностната му характеристика. Вероятно затова често казват, че консиерж е не толкова длъжност, колкото призвание. Но не е ли призвание и хотелиерският бизнес като цяло?

Задачата на консиержа е да създаде условия, в които гостите да се чувстват удобно и комфортно в хотела. Нещо като предлагането на удобни чехли, които ги карат да се чувства като у дома, но още по-добре... Консиержът често не изпълнява, а предугажда желанията, казват опитните представители на професията.

 Как обаче да намерим Професионалиста, който не само ще си заслужи парите, които му плащате, но и ще служи като визитна картичка на хотела? Къде да го търсим и можем ли да го обучим в хотела? Все въпроси, на които ще се опитаме да потърсим отговор.

Мнозина обаче изобщо не си представят що е консиерж в съвременния хотел. Някои дори погрешно смятат, че той  е нещо като кръстоска между охрана и пиколо. Всъщност, истинският консиерж е професионалист, който познава в детайли професията, а това означава една неповторима смесица между психология, доброжелателност, желание на помогне на госта и отлична информираност. Истинският професионалист, който освен душа има и диплом на консиерж, лесно се разпознава по „златното ключе“ на ревера.

Какво означава този символ? Всъщност, той без думи описва всичко – консиержът може да отключи всяка врата и да проникне там, където гостът понякога не смее дори да си мечтае.

 

Попитай консиержа

 

Според международните изисквания всеки хотел, категория четири или пет звезди, трябва да разполага с консиерж. У нас, ако в хотела изобщо има консиерж, той обикновено вика такси за госта или пък предоставя на гостите информация за изложбите и изложенията, културните събития, програмата на театрите и кината.

 

Всъщност обаче това е само малка част от задълженията на консиержа.

Няма да преувеличим, ако кажем, че консиержът трябва да знае всичко! Независимо от настроението и душевното му състояние консиержът трябва да е приветлив и усмихнат. Той трябва да има готов отговор на всеки въпрос на клиента и да му предостави максимум информация.


Лицето на хотела

 

Практика е четири- и петзвездните хотели по света да разполагат с консиерж. Трудно е да се каже колко хотела в България са въвели подобна длъжност, но със сигурност никак не са много.

Въпреки това висококатегорийните хотели по света с удоволствие въвеждат тази длъжност, дори ако са бутикови хотели с малък брой стаи. Консиерж е самостоятелна длъжност, която не може да се съвместява с никоя друга. Понякога собствениците се изкушават да съвместят длъжностите на рецепция и консиерж, но това е чиста загуба на време. Подобно нещо разрушава имиджа на консиержа, който трябва да е лицето на хотела.

Специално образование

Към днешна дата специализирано обучение за тази специалност не се предлага често, въпреки че в САЩ, Франция и някои други европейски държави съществуват курсове или школи за подготовка на консиержи. В повечето случаи сред изискванията към кандидатите за тази длъжност се поставя „поне завършено средно образование или бакалавърска степен по туризъм или хотелски мениджмънт“. Няколко пъти в годината се организират семинари и обучения за консиержи, на които те можат да усъвършенстват професионалните си умения и да се подготвят за професионално сертифициране и получаване на „златен ключ“.

Как да намерим консиерж?

Ако искате да имате консиерж в хотела, трябва сами да се погрижите за обучението му. Най-лесният вариант е да го изпратите да стажува в хотел от международна верига, в която има традиции в тази професия. Вторият вариант е да го изпратите на обучение в чужбина, стига да можете да си го позволите. Може, разбира се, и да го „откраднете“ от някой друг хотел, ако успеете да го привлечете с по-добри условия за работа. Когато подбирате кандидат за тази работа, отдайте предпочитания на местния претендент пред някой с дълъг опит, но не познаващ местните условия. Когато гостът на хотела се обърне към консиержа, той трябва да получи достоверна и ясна информация за това как може да се стигне до определено място, кои пътища да предпочете, кои са най-интересните места за посещение и прочие.

Сподели
В момента разглеждате олекотената мобилна версия на уебсайта. Към пълната версия.
Уебсайт в Alle.bg