Хотелиерство & Ресторантьорство
hotelierite.net

Command position - изкуството да сме на точното място

Command position - изкуството да сме на точното място

Древната китайска представа за света Фън Шуй  ни дава полезни съвети за живота. Някои от тях намират приложение в хотелиерския и ресторантьорски бизнес. В тази публикация ще се спра на една от насоките на това учение - Command position.

Command position означава да поставите себе си в най-изгодната позиция в пространството, която ви дава максимален взор, към заобикалящата ви среда, като по този начин сте в състояние да реагирате бързо, адекватно и ефикасно на всяка промяна. Cоmmand position ви предпазва от изненади. Заемайки правилната позиция вие имате повече време за реакция при промяна на обстоятелствата. Command position ви осигурява гръб и по този начин намалява стреса и чувството на неудовлетвореност от това, че не знаете какво се случва зад вас.

Да вземем няколко примера, как тези насоки се прилагат на практика в хотелиерството и ресторантьорството.

  • Офиса на Генералния мениджър трябва да бъде така ситуиран, че да улеснява ефективния контрол над служителите. Мебелите в офиса трябва да са подредени така, че бюрото да гледа към вратата или стъклената преграда за да може управителя  да посреща посетителите в лице.
  • Рецепцията в хотела трябва да е разположена така, че рецепционистът да може да вижда всеки влизащ и излизащ гост, да бъде готов да го обслужи или най-малкото поздрави и пожелае приятен ден.
  • Пиколото и консиаржа трябва да заемат място във фоайето, от което да имат поглед, както към  входа на хотела, така и към асансьорите от където би могъл да се появи гост.
  • Сервитьорските помощни шкафчета в ресторанта се поставят на такова място, от където сервитьорът ще може да има пълен взор към обслужваните от него маси и към входа на ресторанта.
Command position - изкуството да сме на точното място


Както се вижда от посочените примери, има какво да научим от древните китайци. Но за да направим нещата по правилния начин, преди всичко трябва да ги разбираме…

Тодор Тодоров 2015
Сподели
В момента разглеждате олекотената мобилна версия на уебсайта. Към пълната версия.
Уебсайт в Alle.bg