Хотелиерство & Ресторантьорство
hotelierite.net

Чуждестранните туристи

Чуждестранните туристи

Една значителна част от посетителите в хотелите са чужденци. Поведението им до голяма степен е подчинено на техния национален характер. Освен езиковата подготовка, която обслужващият персонал трябва да притежава за премахване бариерата за общуване, необходимо е той да познава особеностите в психологията на чуждестранните гости. Националните особености или националния характер се дължат на редица различия между гостите (туристите) и техните домакини - различни територии, езици, култури, религии, традиции, обичаи и вярвания, нрави, кухни и така нататък.

Германските туристи са дисциплинирани, сдържани, не обичат да им се налага, коректни са, държат на думата си, обичат да пътуват и спортуват, понякога са шумни (особено, когато са в група), привърженици са на традиционната кухня.

Англичаните, които са първите истински туристи в света, се характеризират със своята лаконичност, емоционална сдържаност, коректност, традиционализъм. Пътуват предимно хора на средна възраст, както и възрастни, държат на думата си, интересуват се от забележителностите на дадена страна или регион, от начина на живот в дестинацията. Предпочитат по-кратките пътувания, морски курорти, условия за спортуване, по-малки и чисти хотели, с добро и акуратно обслужване.

Австрийският национален характер има редица положителни черти - интелект, култура, тактичност, възпитание. Австрийският турист е вежлив, внимателен, разумен; обича реда, чистотата, красотата, веселието. Симпатизира на чужденците и ги уважава. Капризни гости проявяват немотивирани желания към обслужващия персонал, свързани с вида на стаята, на храната, начина на обслужване, отношение на персонала. Австрийците обичат да пътуват, тихи са и възпитани, държат се естествено, не са високомерни. Имат високи критерии към равнището на туристическото обслужване и качеството на туристическите услуги, което се обяснява със силно развития туризъм в страната им и богатия им опит като туристи. Обичат реда и чистотата, коректни са и не са конфликтни. Ценят доброто обслужване.

Туристите от Южна Европа са по-емоционални и шумни. Особено темпераментни са испанците, и италианците. Предпочитат заведенията с развлечения, танците, атракциите. Обичат да пътуват на големи групи, словоохотливи са и гласовити. Обичат морето и морската кухня. Интересуват се от исторически и културни дадености и от добра храна.

За арабските туристи е характерно, че пътуват с многобройни семейства жени, деца, придружители и други. Имат определени изисквания. Не консумират  свинско месо. Не обичат да ходят пеш.

Руските туристи се отличават с голямо разнообразие и е трудно да се обрисува техния национален характер. Те са открити, весели, контактни, проявяват нестихващо любопитство към околната среда, живота и бита на местното население. Някои от тях имат високи изисквания към туристическото обслужване и нивото на предлаганите услуги, докато други предпочитат  да се слеят с местното население. Щедри са и приятелски настроени към българите. Когато обаче руснака остане разочарован от предложената услуга, той никога повече не се връща на това място.

Японските туристи са уникални по рода си. Те почти винаги са на големи групи и са много дисциплинирани. Стриктно спазват всички правила, не са претенциозни. Плащат точно и без да питат това, което им кажеш. Бакшиши не оставят защото в Японската култура това е нещо непознато. Обичат хубавото вино. Не се разделят с фотоапаратите си, обичат да посещават  туристически обекти.

Американците - в щатите задължително се оставят бакшиш за персонала. Пътувайки в Европа американците не пропускат да поощрят служителите, когато са доволни от обслужването. Типично за тях е да се хранят обилно на закуска, понякога пропускат обяда. Ако за  вечеря не е осигурен бюфет те се хранят скромно. Типично за тях е да плащат поотделно. Десет души например могат да ви поискат 10 отделни сметки.

Финландците -характерно за тях е, че при посещението им в България се отдават на безпаметен алкохолен туризъм. Пият от всичко и по много докато не се строполят. Иначе са много дружелюбни и не създават проблеми.

Ирландците - Обикновено пътува цялото семейство освен ако не е бизнес пътуване. Весели и непринудени те обичат обилната храна и много бира. Обичайна гледка е цялото семейство заедно с невръстните деца да отива в кръчмата.

Гърците - определено гръцките групи се разпознават от далеч по говоренето на висок глас, независимо дали са на рецепция или в ресторанта. Те опустошават бюфета в ресторанта за броени минути и отрупват масата с храна половината, от която дори не докосват и след това тя отива в кофата за боклук. В деня на заминаване, те влизат с големи чанти в ресторанта и ги пълнят с храна и минерална вода от бюфета. Някои  дори си пълнят и пластмасови бутилки с кафе за из път.

Сподели
В момента разглеждате олекотената мобилна версия на уебсайта. Към пълната версия.
Уебсайт в Alle.bg