Хотелиерство & Ресторантьорство
hotelierite.net

Хотелските гости-типове,очаквания,начин на поведение

В този модул ще разгледаме основните типове клиенти които отсядат в хотел. Те са обособени в пет групи.Всяка от тях се характеризира с своя специфика. Какви са техните очаквания, как да подходим за да надхвърлим техните очаквания? Нека да разгледаме всяка една група и да намерим отговорите!
Хотелските гости-типове,очаквания,начин на поведение
Туристите


Туристите са не само далеч от дома, те са в  една чужда страна, и затова е важно да ги накараме да се  чувстват добре. За тях е трудно да разберат местните обичай, език, начин на живот. Всичко това ги кара да се чувстват несигурни, и обяснява защо те често пътуват на групи. Нашата задача е да накараме тези хора да се  почувстват като у дома си, да им предостави цялата информация от която те се нуждаят.

Понякога туристите са  много активни и нетърпеливи. Дори и да са са опитни индивидуални туристи, ние трябва да предоставим всяка информация, която ще допринесе за техния приятен престой
Семействата
Хотелските гости-типове,очаквания,начин на поведение
Често семейства спят в хотели за годишната си почивка или през почивните дни. Те биха желали по време на престоя си да се откъснат от рутинните семейни задължения в къщи. Коя е най-голямата грижа на семейства, които пребивават при нас? Обикновено отговорът e - сигурността за  децата.
Главната грижа на майката, когато тя влиза в хотел е  децата да са в пълна безопасност. Тя иска да има осигурени всички удобства, като изхранване, детски кът и т.н., за да бъде спокойна и да прекара времето си в хотела без излишно напрежение. Към такива гости следва да се отнесем с необходимото внимание още с пристигането. Да помогнем на децата, да предложим детегледачка, да информираме за детско меню, което имаме на разположение. Ако хотела разполага с играчки, детски книжки или игри може любезно да ги предоставим.
Хотелските гости-типове,очаквания,начин на поведение

Бизнес клиентите


Ако имаха избор, повечето бизнес клиенти не биха нощували в хотел. Те  са  далеч от семействата си поради естеството на тяхната работа и биха предпочели да отмарят след тежкия изморителен ден в своя  дом.

За това първото нещо, което трябва да се има в предвид  е, че те вероятно ще бъдат уморени при пристигането. След като са работили здраво те не търсят конфликт. Дори регистрирането за тях  е неудобство. Всичко  което искат да направите, е да им дадете стая за почивка.

Бъдете учтиви с тях и останете спокойни. Покажете им с поведението си че всичко ще е наред. Може да са имали тежък ден в офиса и не трябва да добавяме проблемите на хотела към техните грижи. Оправете възможно най-бързо багажа и техните документи. Проверете дали има оставени съобщения за тях.

Гостите в напреднала възраст
Хотелските гости-типове,очаквания,начин на поведение

Гостите в напреднала възраст винаги са били важна целева група за хотелите. Хората, които са пенсионирани имат повече време за пътуване. Това е една чудесна възможност за хотелите да увеличат своите приходи. Към  нуждите на възрастните хора трябва да подходим с внимание и такт. Ако виждате например, че гостът е трудно подвижен, настанете го в стая която е по близо до асансьорите. Предложете помощ ако такава е препоръчителна. Не се отнасяйте с възрастните като с деца. Дори и на възраст те имат своето достойнство и разсъждават не по зле от вас. Подобен тип отношение би било сметнато за неуважение.

И последно но не по значение-бъдете търпеливи. Вие също ще остареете един ден. Отнасяйте се с госта така, както бихте искали да се отнасят един ден с вас.

Хотелските гости-типове,очаквания,начин на поведение

ДелегатитеПо принцип делегатите търсят бързо и безпроблемно обслужване. Те не разполагат с много свободно време и затова искат да използват това време възможно най-добре.
Те не биха желали да стоят на опашки, само защото броят на делегатите е голям. Те ще оценят бързото, ефективно и качествено обслужване. В подобна ситуация следва да бъде създадена предварителна подготовка и организация, които да гарантират че няма да има забавяне и недоволни гости.
Както можете да видите, да се подходи към всички клиенти по един и същи начин, не е най-добрият вариант за удовлетворяване на всеки от тях. Нужен е индивидуален подход  в зависимост от вида на клиента. Посрещането на клиента с” Добре дошли” е задължително, но с това  задълженията не се изчерпват. Напротив те трябва да бъдат много повече от приятна усмивка и"Какво мога да направя за вас? "

Отнасяйте се с гостите така, както бихте желали да се отнасят с вас!

Тодор Тодоров  2011
Сподели
Гост 7 Декември 2013г.
Интересно!
В момента разглеждате олекотената мобилна версия на уебсайта. Към пълната версия.
Уебсайт в Alle.bg