Хотелиерство & Ресторантьорство
hotelierite.net

Справяне с негативни служители

Справяне с негативни служители


Във всeки колектив има негативни хора, които ерозират морала. Те не винаги са лесни за разпознаване, но с течение на времето, те могат да нанесат големи щети. През повечето от времето, тези хора не правят големи грешки, и не  призовават вниманието към себе си. Те често са доста добри в работата си, така че не се налага често да бъдат поучавани в това отношение. Но както един вирус чака своя момент в компютърна програма, така и тези хора в един момент започват да разяждат колектива отвътре. Но как да ги разпознаем кои са те?


Обикновено това са служители, които:

  • непрекъснато намират за какво да се оплакват и да преувеличават сериозността на грешките на колегите си.
  • разпространяват клюки и слухове, и настройват служителите един срещу друг.
  • говоря зад гърба на колегите си и подкопават авторитета на своите преки началници, чрез безкраен поток от критики.

Ето защо всеки мениджър се нуждае от стратегия за справяне с тази опасна тенденция, водеща единствено до раздор и деморализация на колектива. Залогът е твърде висок, за да си затворим очите за подобен проблем и да очакваме, че нещата ще се решат от само себе си.

 За да решите проблема, трябва да намерите най-напред отговор на следните въпроси:

  • Има ли във вашата фирма служители, които отговарят на гореспоменатите критерии и кои са те?
  • До колко действията на въпросните служители излизат от стандартите, определени за цялостно поведение?
  • Какъв е ефектът от поведението на тези служители спрямо останалите членове на колектива?

Веднъж установени, на тези хора трябва недвусмислено да се заяви, че подобни действия, няма да бъдат толерирани. Безспорно това е един труден разговор, но отлагайки го нещата само ще се влошат. Добре би било да се акцентира върху положителните ефекти, произтичащи от елиминирането на деструктивното  поведение на служителя.

Бъдете конкретни за това, което искате. Грешно е да се използват общи приказки без конкретика и факти. Безкрайните тиради също не са за препоръчване. Опитайте се да използвате "ние." Насочете разговора към резултатите, които искате. Предайте идеята, че въпросът е проблем за всички служители във фирмата. Опитайте се да помогнете на човека, да осъзнае поведението си, без да използвате обвинения. Избягвайте уклончиви думи като: "обаче" и "но". Недейте да мълчите в момент на затишие. Възможно е служителят да се опита да освободи парата, да заеме отбранителна позиция. Бъдете подготвен и за подобен развой на дискусията.

Разбира се най-доброто средство за борбата с подобни явленията е превенцията. Създаването на подходяща работна атмосфера и ясни правила способстват за изграждането на добър колектив. Принципно поведение на мениджърите към служителите и добрата обратна връзка са задължителни. 

Тодор Тодоров 2015
Сподели
В момента разглеждате олекотената мобилна версия на уебсайта. Към пълната версия.
Уебсайт в Alle.bg