Хотелиерство & Ресторантьорство
hotelierite.net

Отново за манипулациите

Отново за манипулациите
Според Професор Уолтър Пайнкоук, всеки който отвори уста, за да говори, има само едно намерение – иска да манипулира и да извлече от това най-голяма полза.  Добрият манипулатор умее да влиза в роли, както актьорите в театъра - той си навлажнява очите, когато иска да ви разчуства, или пък се разтяга в угодническа усмивка заблуждавайки ви относно истинността на мислите му в момента.

Ежедневието на мениджъра в хотелиерския и ресторантьорския бизнес е изпълнено с много стресови ситуации и информационно пренасищане, напрегнатост и ангажименти. Ето защо, управителят трябва да може да различи добре обиграния манипулатор от обикновения човек, скритото послание от явното изявление, както и предумишлените ситуации от случайните събития. В следващите редове ще се спрем на някои от най-често срещаните примери на опит за въздействие чрез манипулация.

1. Разсейване

Служителят отвлича вниманието от важните проблеми и казуси във фирмата измествайки непрекъснато фокуса върху незначителни неща. Той насища съзнанието на своя ръководител с голямо количество безполезна информация.  По този начин управителят не може да се концентрира върху съществените проблеми и те остават неразрешени или се отлагат за по-нататък.

2. Създаване на проблем и предлагане на решението му

Този метод се нарича "проблем-реакция-решение“. Създава се проблем, вид "ситуация", която  предизвиква реакцията на мениджъра. Например служител настройва своите колеги срещу конкретно нововъведение или реформа и след това лицемерно предлага себе си за посредник в решаването на възникналия конфликт.

3. Поставяне в зависимост

Служителят съзнава своята компетентност в конкретна област или невъзможност да бъде заместен своевременно и безболезнено. Той съзира в това възможност да шантажира управителя си с непрекъснати заплахи, че ще напусне, ще си вземе болничен и други подобни. Това с голяма сила важи за сезонните обекти, където понякога управителите са принудени да търпят какво ли не, само и само да не останат в разгара на лятото без персонал.

4. Фокусиране върху емоциите

Въздействието на емоцията е класическата техника, която блокира способността на хората да правят рационален анализ и, в крайна сметка, до голяма степен ги лишава от способността на критично мислене. Емоционалният фактор отваря подсъзнанието и наслагва мисли, желания, страсти, страхове... Ръководителят разбира се не бива да бъде безчувствен към радостите и страданията на своите подчинени, но в крайна сметка не бива да допуска те да са определящи при взимането на решения.

5. Възхвала на посредствеността

Понякога служителите виждат по-добре всички недостатъци на своя управител отколкото самия той може да прецени сам себе си. За някои от тях това е една чудесна възможност да играят своя собствена игра, възползвайки се от слабостите на ръководството. Докато посредственият шеф е на власт, те са сигурни, че каквото и да направят, ще остане незабелязано или просто ще хвърлят прах в очите и ще се измъкнат сухи.

Сподели
В момента разглеждате олекотената мобилна версия на уебсайта. Към пълната версия.
Уебсайт в Alle.bg