Хотелиерство & Ресторантьорство
hotelierite.net

Как да се справим със стреса?

Превод от руски: Тодор Тодоров
Известно е, че някои модели на човешко поведение носят висока степен на вероятност да доведат до различни стресови ситуации. Промяната  на тяхното обичайно поведение е от съществено значение за прехода от излагане на стрес, към устойчивостта срещу него.
Как да се справим със стреса?

Днес стресът е проникнал във всяка област от нашия живот и  нуждата да  се научим да се защитаваме от него сами е повече от осезателна.

Стресът  е адаптивна реакция и мобилизация в отговор на променящите се условия на заобикалящата ни среда. Отключването на този присъщ на природата мобилизиращ механизъм за реакция, зависи не толкова от наличието на външни стимули, колкото от  нашата интерпретация  за тях. С други думи, много често самите ние създаваме стреса.


В професионалната дейност се преплитат редица фактори причиняващи стрес: нисък статус, ниска заплата, лоши перспективи за кариера, извънреден труд и неподходящо  работно време, повишено натоварване, реорганизация, намаляване на персонала, размити отговорности, чести конфликти с надзорните органи, липса на разнообразие, трудни клиенти или колеги, материална отговорност, морална или физическа заплаха, и т.н.
Друг фактор причиняващ стреса е  личния живот: развод или загуба на съпруг, болест, преместване на ново място на пребиваване, промените във финансовото състояние, изпити, скарване с приятел, проблеми с  колата, бременност, сватби и т.н.

Как да се борим със стреса?

Разбира се не всички анти-стрес правила отговарят конкретно за всяка ситуация, но сред долу-изброените със сигурност ще намерите такива, които ще ви гарантират  по-голяма жизненост и емоционална стабилност:

1.Ставайте сутрин поне десет минути по-рано от обичайното. Подготвяйте си нещата от предишната вечер за да избегнете хаотичното и нервно търсене на дрехите с които ще бъдете през деня. Организираната ви сутрин ще е предпоставка за приятен и безпроблемен ден


2.Планирайте своя ден, седмица. Определете приоритет на задачите според тяхната важност. Планирайте отговорната работа за време, в което сте в енергиен подем. Това ще ви позволи да изпълнявате сложни задачи, когато сте в най-добра форма. Довършете една задача, преди да се заемете с следващата.


3.Не разчитайте само на паметта си. Водете си  дневник, записки, бележки, напомняния. По този начин, няма да ви тормози постоянно чувството, че трябва да направите нещо, но не си спомняте какво беше то.
4.Делегирайте отговорности и задачи! Една от основните причини за стрес произтича от убеждението, че всичко трябва да направите сами. Проверявайте качеството и ефективността на изпълнение.

5.Заделете  време за непланирани срещи и извънредни ситуации. Така ще се тревожите по-малко, как ще се справите с всичко.
6.Научете се да казвате "не" -  способността да се каже "не" е най-добрият начин да организирате своето време.
7.Ако работата ви предполага заседяване, правете раздвижвания през определен период от време, разтегнете мускулите и тялото. Не сядайте в едно и също положение през целия ден.
8.Не бъдете прекалено взискателни - съвършенството не винаги е постижимо. Бъдете гъвкави и разумни, когато изисквате от себе си и от другите.

 9.Създайте ред от хаоса. Организирайки работното място, така че винаги можете да намерите неща, от които имате нужда в момента ще ви спести излишно  хабене на нерви.
10. Научете се  релаксирате,с дълбоко бавно дишане, бъдете спокойни, опитайте се да овладеете от мускулните спазми. Така ще освободите  негативната  енергия и емоционалните натрупвания. Способността да се отпуснете и да се дишате правилно, до голяма степен е тайната на успешното управление на стреса.

11.Направете нещо, за да подобрите външния си вид. Добрата прическа, новата дреха ще ви даде повече самочувствие и жизненост, от която имате нужда.
12.Направете вашите дни, толкова разнообразни, колкото е възможно. Ако делничните дни обикновено са забързани и пълни с изискванията и указанията на хора, използвайте уикенда за неприкосновеността на личния живот! Ако делничните ви дни са пълни с неща изискващи  концентрация и усамотение, прекарайте уикенда сред хора и забавления.

13. Не се примирирявайте с това, което не работи. Ако вашият будилник, автомобил  тостер или нещо друго е постоянен източник на раздразнение, поправете го или си купете нов!
14. Не подценявайте важността на правилното хранене.Отделяйте достатъчно време за сън.

15.Спортувайте или правете редовно физически упражнения.
16. Не се оплаквайте и не се заяждайте с другите. Приемете факта, че хората около вас и света, в който живеем не са съвършени.
17.Мислете позитивно! Разсейте от неприятните мисли! Мислете за  хубави неща, които ви носят  радост, спокойствие, ведрина и  повдигат настроението ви. Усмихвайте се.

18.Не позволявайте  натрупване на  стрес, старайте се да решавате своевременно проблемите.

Ще завършим с прекрасните думи на Ханс Селие, основател на учение за стреса: "Не се страхувайте от стреса. Само мъртвите не изпитват стрес. Стресът трябва да бъде управляван. Той носи аромата и вкуса на живота.
Сподели
В момента разглеждате олекотената мобилна версия на уебсайта. Към пълната версия.
Уебсайт в Alle.bg