Хотелиерство & Ресторантьорство
hotelierite.net

Ефектът на Дънинг-Крюгер

Ефектът на Дънинг-Крюгер

Склонността на неквалифицираните личности да усещат илюзорно превъзходство в дадена област и да надценяват способностите си, да ги определят, като много по-високи, отколкото са в действителност се нарича Ефект на Дънинг-Крюгер.

Понякога най-слабите в своята област, най-малко да си дават сметка на какво ниско ниво е тяхното представяне. Те просто не са способни да забележат грешките си, да се поучат от слабостите си, да се вземат в ръце. Такива хора обикновено не приемат градивната критика, те са самовлюбени и заслепени от убеждението, че при тях всичко е едва ли не перфектно, но всъщност те не са нищо повече от некомпетентни служители. Те биха оценили своето представяне до момента, само ако са подложени на обучение в дадената област - в смисъл: Ех... ето сега ще съм още по добър!

Ако желаете да направите анализ на себе си и да разберете дали във вас се таи Ефектът на Дънинг-Крюгер, опитайте се да намерите отговори на следните въпроси:

  • Оценявам ли правилно своите умения, надценявам ли ги?

  • Признавам ли компетентността у другите?

  • Осъзнавам ли своите недостатъци?

Хората често правят грешки в съжденията си. Понякога дори стигат до неверни изводи изглеждащи, като абсолютна истина. В нашето ежедневие това би могло дори да остане незабелязано, но не така стоят нещата, когато говорим за работното място.


А вие имате ли ваши колеги, които са развили ефектът на Дънинг-Крюгер?
Сподели
В момента разглеждате олекотената мобилна версия на уебсайта. Към пълната версия.
Уебсайт в Alle.bg