Хотелиерство & Ресторантьорство
hotelierite.net

Хотелската стая ОТ-ДО

Всеки един бизнес, който се занимава с производството на услуги, трябва да се постави на мястото на своите клиенти, за да разбере от какво имат нужда те. Така е и с хотелската услуга. За съжаление обаче, малко са тези, които изпробват собствените си услуги като клиенти (говоря за България).

Гостувайки в собствения си хотел (ако сте мениджър, собственик или работите в хотела) ще изпитате това, което предлагате на вашите гости. Ще разберете какво можете да подобрите, какво друго да предложите и какво да изключите от услугите си.

Хотелската стая трябва да предлага необходимия комфорт далеч от дома, а дори и повече. Разбира се, че хората не пътуват, за да прекарат времето си в хотелската стая, но когато се приберат в нея трябва да се чувстват удобно, сякаш стаята е част от техния дом. От значение са размерът на стаята, подредбата на мебелировката и нейния вид, интериора и неговото качество, осветлението в стаята, дневната светлина, нивото на шум и може би най-важната част от хотелската стая, а именно банята.

Размерът на хотелската стая

Хотелската стая ОТ-ДО

Размерът на хотелската стая е важен фактор, който влияе и за формирането на цената на стаята. В Наредбата за категоризиране на средствата за подслон има залегнали минимални размери за вида на помещенията. Всички знаем обаче (или поне се досещаме) как са категоризирани доста от хотелите в България, но да приемем, че всичко е по правилата. Размерите са различни за различните категории хотели. За единична стая – от 9 до 16.4 кв.м. и за двойна стая –  от 12 до 20.4 кв.м. Ако са спазени  изискванията за размерите на помещенията, но размерите на мебелировката в тях не е съобразена с помещенията, или има прекалено много  мебели, ще се получи обратен ефект. Свободното пространство в стаята ще бъде по-малко и това ще се отрази на комфорта на госта. Ако ви се е случвало да бъдете в помещения с повече мебели от необходимото със сигурност сте се почувствали некомфортно (може да не сте го осъзнали, но това се е отразило на състоянието ви).

Подредбата на мебелите

Хотелската стая ОТ-ДО

Подредбата на мебелите в стаята играе роля върху възприятието, а от там и върху преживяването, което госта ще изпита, отсядайки в хотелската стая. Важно е мебилировката да бъде съобразена с типа хотел. Ако е бизнес хотел например, бюрото трябва да е достатъчно голямо, за да побере лаптоп и да остане място за документи, папки и т.н. Столът трябва да е ергономичен, да предлага висока степен на комфорт при работа. Бизнес туристите е вероятно да ползват това пространство за да свършат част от работата си, докато са в хотелската стая. Ако хотелът е ваканционен, бюрото в повечето случаи ще се използва за поставяне на лични вещи – лаптоп, мобилен телефон, козметика и т.н. Над бюрото ще има огледало, така че дамите ще използват бюрото като тоалетка. На бюрото може да бъде поставен и телевизор (желателно с плосък екран, за да не заема допълнително място.) Гардеробът ще е по-важен от бюрото, имайки предвид, че гостите ще прекарат повече време на туристическото място. Важно е обемът му да е съобразен с капацитета на стаята – дали е за 1, 2ма или повече хора. Трябва да има достатъчно място за дрехите на всички. Също така е необходимо да има поставка за куфарите на гостите. Никой от нас няма да се чувства комфортно, ако се налага цяла седмица да прескача куфари, защото няма място за тях. Желателно е ползването на професионални консултанти, които да изберат и подредят мебелите възможно най-функционално.

Интериор

Интериора и използваните материали са първото нещо, което човек забелязва, когато влезе в стаята. Отново в зависимост от вида хотел, дали е бизнес хотел, градски, морски, планински би следвало да се избере вида на интериора и материали. Влиянието на цветовете е една цяла наука. При един бизнес хотел ще преобладават по-тъмните, пастелни цветове в интериора, те са признак на тежест, на присъствие, на затвърждаване на имиджа, докато в един морски хотел   интериорът ще бъде в по-светли тонове, които да носят жизнерадостно настроение и да зареждат с енергия. Червеният цвят например е жив, енергичен, стимулиращ, но същевременно е и агресивен. Използването му е нож с две остриета. Може да се отрази много негативно върху госта, ако е прекалено експонирано (определено ще напиша отделна тема за цветовете и тяхното влияние).

Осветлението

Хотелската стая ОТ-ДО
Осветлението често е подценявано. Хората, които не разбират ще си кажат “Е какво толкова, една лампа е достатъчна?” Да, ама не! Има различни видове осветление и всички те имат своите предимства и недостатъци. Ако говорим за комфорта на гостите обаче, осветлението е нещо, на което малко от тях ще направи впечатление. Не го оспорвам, но функционалността и вида на осветлението са от значение. В една хотелска стая трябва да има основно и спомагателно осветление. Основното е това, което осигурява достатъчна светлина вечер, а спомагателното се използва за засилване на основното, или самостоятелно. Основното осветление може да бъде вградено, стенно или монтирано на тавана. Спомагателното осветление е нощната лампа, която може да бъде върху нощното шкафче или стенна лампа. Лампата на бюрото също е спомагателно осветление. Някои хора например обичат да четат книга вечер в леглото, нощната лампа за тях е търсено удобство. Бизнес туристите може да им се наложи да поработят вечерта на бюрото в стаята. Лампата на бюрото е добро решение за засилване на техния комфорт. Аз не съм специалист по осветление, но това са някои основни неща, които са важни при избор на осветлението в стаите.

Дневната светлина

Хотелската стая ОТ-ДО


Дневната светлина също е от значение. Тук влияе избора на дограмата. Различните стъклопакети предлагат различен степен на пропускане на светлината. За по-лесно ориентиране се използва  коефициентна на светло-пропускливост. Благодарение на този коефицент може да се избере дограма, която да бъде съобразена със съответното местоположение на хотела.  Нивото на шум също е обвързано с дограмата. Тук можете да прочетете по-подробно статията на Таня Тодорова “Стъклопакетът – комфорт без компромиси”.

Банята

Дойде ред и на банята. Никой не би искал да плаща пари за хубава стая, но  с лоша и неподдържана баня. Не зависимо какъв е туриста, всеки човек ще иска да си вземе душ в чиста и приятна обстановка. Няма да се спускам в разсъждения, а направо ще ви насоча към една много добра статия публикувана в The Experts “Лукс ли е хубавата баня в българските хотели”.
От цвета на стените, до мебелите и банята, всичко трябва да бъде внимателно подбрано и направено с професионализъм, за да предложи необходимия комфорт на гостите далеч от дома. Поставяйки се в обувките на госта, ще разберем от какво има нужда той и ще съумеем да разберем как да му го предложим. Разбирайки и задоволявайки нуждите на клиентите ни, независимо дали в хотела, ресторанта или магазина, означава че се справяме успешно с това, което правим.
Сподели
Гост 2 Февруари 2014г.
Напълно съм съгласна с тези изисквания! За жалост много хотели не ги спазват.... Със семейството ми сме посещавали уж 3;4 звездни хотели, на които стаите им са били толкова неуютни, че съм съжалявала, че съм си дала парите....
В момента разглеждате олекотената мобилна версия на уебсайта. Към пълната версия.
Уебсайт в Alle.bg