Хотелиерство & Ресторантьорство
hotelierite.net

Украински синдром, или пробойната в кораба на българския туризъм...

Украински синдром, или трагедията на българския туризъм

Прогнозите за ръст в туризма тази година надхвърлят 10 %  - и това е на база определено успешния сезон през 2016 г. Няма шега! Българските хотелиери още от сега са се затюхкали, как ще успеят да поемат всички желаещи и разбира се да предложат адекватен сервиз. Водят се преговори за внос на десетки хиляди украинци и белоруси за работа на българското Черноморие. Това ще бъдат предимно студенти, които ще работят, като обслужващ персонал – бармани, готвачи, сервитьори. Според запознати в бранша някои университети в Беларус с готовност ще изпратят своите възпитаници да трупат опит в България. 

Лошо няма, но все пак...

Интересното тук е, как ще излязат сметките на нашите хотелиери – те трябва да платят самолетните билети, квартирата и разбира се заплата, която според предварителните разчети ще варира между 500 и 800 лева - чисти пари. Тук се прокрадват мнения на някои собственици, че дори и да излязат малко по-скъпо – гастарбайтерите ще влагат много повече страст и старание в работата. Тук обаче прозира пряк упрек към българския работник, който видиш ли само мисли как да вземе парите, а пък в същото време на дава всичко от себе си за доброто на фирмата.  И всичко това, на фона на тежките смени, които хората дават по българското Черноморие, работейки по 15-16 часа, без почивен ден или в най-добрия случай с един почивен ден в седмицата. Острия недостиг на кадри има своите корени и причини, като се започне от болното ни образование и се стигне до неморалното безхаберие от страна на браншовите организации и собствениците на туристически обекти, по отношение на тяхното изграждане. 

Сега същите тези хора искат да запушат пробойната в кораба със първата бала слама, която им падне под ръка. Искат и съдействие от държавата, а всъщност  нейната роля е да защитава интереса на всички български граждани, а не на една малка група хора, които прибират цялата печалба за себе си, вместо да инвестират част от нея в създаване на качествени кадри. 

А в същото това време, българския работник е желан и добре платен в други държави. Той е образован, трудолюбив, отговорен, способен - единственото което му липсва е вяра в българския предприемач - след като толкова години не е бил оценен, не е чудно че днес най-добрите хора не само в нашия бранш работят зад граница. 

Сподели
В момента разглеждате олекотената мобилна версия на уебсайта. Към пълната версия.
Уебсайт в Alle.bg