Хотелиерство & Ресторантьорство
hotelierite.net

Първият в света хотел обслужван от роботи

Япония е световен лидер в областта на роботиката, роботи отдавна се използват в производството и селското стопанство. Роботите бяха  от ключово значение за извеждане от експлоатация на трите атомни реактори във Фукушима през 2011 г.

Ето защо не е изненада, че първият в света хотел  с персонал от роботи отвори врати именно в Япония - близо до Нагазаки. Собственикът на хотела - Хидео Севада,  находчиво го е нарекъл Henn na Hotel - в превод от японски - Странния хотел. Неговата амбиция е, чрез използване на нови технологии да го направи най-ефикасният в света, намалявайки работната сила, чрез роботизиране на 90% от услугите.

Първият в света хотел обслужван от роботи

Реалистичен  робот - момиче примигва и посреща гостите на рецепция  на японски език. Разбира се осигурен е и рецепционист владеещ английски език – това е симпатичен динозавър с остри зъби и папионка.

-За да се регистрирате(Check in), натиснете 1 – уведомява ви любезно чудовището. След това на екрана пред вас въвеждате своите данни.

Първият в света хотел обслужван от роботи

Гигантска механична ръка  акуратно поставя вашият багаж в специални за тази цел сейфове за съхранение.

Първият в света хотел обслужван от роботи

Акумулаторни багажни колички  превозват куфарите ви до стаята.

Друга  технологична иновация е използването на разпознаване на лица за достъп в стаята. Вместо стандартните електронни ключове, цифрово изображение на лицето на госта се регистрира по време настаняването. Причината? Роботите не са добри в намирането на ключове, ако хората случайно ги загубят.

Първият в света хотел обслужван от роботи

Още с влизането в стаята получавате поздрав за добре дошъл  от малко роботче с чаровното име Чу Ри Чан. То автоматично включва осветлението в стаята, и  ви осведомява за прогнозата за времето. Отговаря на простички въпроси от типа  - Колко е часът и други подобни. С  гласова команда можете да зададете час за събуждане.

Безпилотен самолет прелита над хотела и спуска леки закуски с парашут – това разбира се е по скоро като атракция за гостите, отколкото реална логистика. Исках да подчертая иновациите – споделя собственика, но също така исках да имам принос и в в намаляването на цените на хотелските услуги – споделя Севада.

И наистина  в Henn na Hotel можете да отседнете за  ¥ 9000 ($ 80), което е от два до три пъти по малко  в сравнение с други аналогични хотели в Япония.

Една от областите, в които в хотела все още разчитат на хората е сигурността. Той е осеян с охранителни камери, но реални хора гледат всичко през монитори и гарантират на хотелските гости  безопасност, която не би осигурил нито един робот. Разбира се оправянето на леглата все още е запазена територия за хората.

Превод: Тогорд Тодоров 2016
Сподели
В момента разглеждате олекотената мобилна версия на уебсайта. Към пълната версия.
Уебсайт в Alle.bg