Хотелиерство & Ресторантьорство
hotelierite.net

На хотел с домашния любимец

На хотел с домашния любимец

Лорд Дамървил решил да отиде на почивка. Тъй като винаги вземал със себе си любимото си куче, написал предварително писмо до хотела, за да се информира разрешено ли е в него да се водят кучета. Скоро получил отговор: 

“Сър, в досегашната ни практика не сме имали нито един случай, в който куче да изгаря дупки по чаршафите с цигара или пура, да задига пешкирите, да залива с вино тапетите или да си тръгне без да плати. 

Затова с удоволствие ще приемем Вашето куче! 

А ако то гарантира за Вас, сме готови да Ви настаним в неговата стая.”

За много хора домашните любимци са част от семейството. Разбираемо е те да искат да бъдат с тях, дори когато пътуват по работа или са на почивка. В България много малко хотели предлагат услугата – настаняване в стая с домашен любимец. Според собствениците и мениджърите - негативите от подобна визита са повече от евентуалните печалби. Но не така мислят на запад.

Световната верига Fairmont , е известна с това, че предлага pet friendly policy във всичките си хотели. Още с пристигането на госта се предоставя брошура с ясни правила и граници на допустимост.  Упоменати са таксите, които се начисляват за престой на домашен любимец, такса за ежедневно почистване, размерите на домашни любимци, които могат да пребивават в хотела, както и техния максимален брой.

Не се правят компромиси по отношение на допускането на домашни любимци в ресторантите, баровете, заведенията за хранене, закритите басейни и фитнес зали. Позволено е преминаването през фоайето, но не и продължителен престой в него.

Агресивни животни не се допускат. Любимците трябва да бъдат на каишка на територията на хотела и да могат да бъдат овладяни по всяко време.

Ако домашния любимец бива оставян сам в стаята и нарушава тишината и спокойствието на останалите хотелски гости, хотела си запазва правото да помоли госта да освободи стаята. Собственикът се задължава да почиства след домашния си любимец, ако той ходи по естествена нужда в градините около хотела.

Всяка повреда причинена от домашния любимец е отговорност на собственика.

Брошурата съдържа също информация относно екстрите предлагани за специалните гости – лакомства, витамини, играчки. Някои от хотелите предлагат услугата – разходка на домашен любимец, спа-процедури, козметични и дори фризьорски услуги. Гостът ще намери и полезна информация, за подходящи маршрути за разходка на своя любимец, контактна информация на препоръчана от хотела ветеринарна клиника, адреси на намиращи се в близост зоо-магазини и други подобни.

Както виждате, има какво да се поучим от авангардния опит на хотелската верига. Когато нещата се правят по правилния начин, когато има установени правила и стандартни процедури, плюсовете са в пъти повече от евентуалните негативи. Това е все още една незапълнена ниша на нашия пазар, която би могла да даде големи предимства на тези, които успеят да я приложат ефективно и качествено. 
Сподели
В момента разглеждате олекотената мобилна версия на уебсайта. Към пълната версия.
Уебсайт в Alle.bg