Хотелиерство & Ресторантьорство
hotelierite.net

Мини Бар

Мини Бар


Може би за някои хотелски гости мини бара е най-маловажният елемент в стаята, но за много други, той е една необходима екстра предоставяща незабавен достъп до лека закуска или напитка по всяко време на деня или нощта, на цена разбира се по висока от тази, която бихте заплатили в магазина за същата стока. Шоколад, чипс или ядки, студена бира или мартини - не е необходимо да напускате стаята, нужно е само да протегнете ръка. Най-важната причина, поради която гостите ползват мини бара е удобството.


Съдържанието

Класическото зареждане включва задължително: минерална вода и натурални сокове, бира, газирани напитки, вино и аперитиви. Популярни са и енергийните напитки. От храните традиционно присъстват: шоколади, чипс, ядки. Модерно напоследък е да се зареждат здравословни храни: захаросани сушени плодове, непържени снаксове и др. Хотелската верига Hyatt например, предлага уникална програма за зареждане на своите мини барове. Тяхното лого е : Стараем се да бъдем уникални и да предвидим нуждите на госта. Не рядко в микса на някои хотели са  добавени и някои не-традиционни елементи, като презервативи, гелове, лубриканти, масажни масла.

Маркетинг

Не е лесно да убедиш госта да закупи нещо за 6 лева, когато може да си го вземе от магазина зад ъгъла за 2. Именно затова трябва да се търсят различни способи за увеличаване на продажбите. Например излагането на част от артикулите на показ пред очите на клиента, изостря сетивата и изкушава госта - по този начин продажбите се увеличават. За целта могат да се  използват елегантни кошници или специални табли. Друг интересен маркетингов трик е – госта получава безплатно коктейл на лоби бара, срещу празна бутилчица от алкохол изконсумирана от мини бара. По този начин се стимулира, както консумацията на мини бар, така и в другите звена на хотела.

Цените

"Хората си мислят, че цените в мини-бара са несправедливо завишени, но всъщност мини бара нерядко генерира загуби за хотела - ако се допусне например консумация да не бъде заплатена от госта или срока на годност  изтече и стоката бъде бракувана. Случва се понякога недобросъвестни гости, да пълнят изконсумирани бутилки с вода от чешмата и това да стане известно, чак когато следващия гост сигнализира, че мини барът му не е наред. Този търговски риск следва да се заложи при  ценообразуването. Формирането на цените в мини бара зависи от политиката на фирмата, но като ориентир мога да кажа, че те следва да се доближават до цените, които бихте заложили за същата стока в Рум сервиз менюто.

Маркиране

Най-лесния вариант за начисляване е през рецепция. Той е приложим за по малки хотели, тъй като в по големите, рецепционистите доста често са заети с други ангажименти. Рядка практика е да се ползва ресторантската система, като се маркира на различни цени и сметката се приключва на стаята на госта. В хотел Радисън в София например, мини бар отговорника маркира консумацията през телевизора в стаята на госта.(Pay TV system)

Отговорник за мини бар

Доста често отговорностите по зареждането на мини бар се делегират на различни служители – камериерки, сервитьори, пиколи и дори рецепционисти. Макар и не много удачна тази система се прилага в повечето малки хотели в България. Но ако хотела е с повече от 100 стаи, е добре да има човек, който да поеме изцяло тези задължения. Само по този начин може да се постигне качество на услугата и възможност, както за генериране, така и за 100% събиране на приходите. От списъка по долу се вижда какво влиза в отговорностите на служителя отговарящ за мини бар:

 • Зарежда всеки ден необходимите артикули от мини бар номенклатурата
 • Поддържа  мини- бар хладилниците чисти и подредени.
 • Поддържа наличности и хигиена в поверените складовите помещения.
 • Води ежедневни записи за проследяване на начисления водене на наличност.
 • Заменя на време продукти на които предстои изтичане срока на годност и ги заменя с нови от фирмата доставчик.
 • Осигурява въртене(ротация) в хладилника на всички мини-бар продукти.
 • Отговаря за поверените мини-бар колички.
 • Поддържане високо ниво на обслужване на гостите.
 • Комуникира ефективно с фронт офис и хаускипинг.
 • Отговаря за качеството на поверените му продукти разпределени по стаите.
 • Проверява наличието на мини бар менютата и ги заменя, ако са в не-добро състояние.
 • Работи на ненормирано работно време, на разположение е през почивни дни и национални празници.
Новите технологии
Нова технология през последните  години промени кардинално концепцията за мини-бар. Модерни хладилници са снабдени с инфрачервени скенери и датчици за движение, които са свързани с хотелската система за маркиране. Когато госта вземе артикула, средно след 12 секунди системата начислява консумация на неговата сметка в реално време. Но в България ни е рано още да мечтаем за такива екстри...

SOP

Всеки хотел разработва стандартни процедури  и изисква от служителите си да ги спазват. Мини бара не прави изключение. В „ SOP” са описани точно какви артикули следва да се заредят и в какви количества, къде да се постави кошницата или таблата с изложените артикули. Приложени са задължително снимки, показващи точната подредба и разположение. Упоменава се какви допълнителни атрибути трябва да има на разположение на госта- например тирбушон, чаши за вода и вино. Ясно са обяснени начина на начисляване на консумацията, работното време на отговорника, през което той ще проверява и зарежда стаите, както и всички основни задължения.

Сподели
В момента разглеждате олекотената мобилна версия на уебсайта. Към пълната версия.
Уебсайт в Alle.bg