Хотелиерство & Ресторантьорство
hotelierite.net

Защо България не е Гърция, когато става въпрос за морски туризъм?

Наръчник за журналисти, пътешественици, блогъри, туристически деятели, държавни служители и министри

Боян Александров
Защо България не е Гърция, когато става въпрос за морски туризъм?

Тъй като напоследък стана особено модерно във всякакви медии и сайтове да се сравняват плажовете и морския туризъм на България и Гърция, ето няколко „опорни точки“, с които се опитвам да обясня, че това е неправилно, некоректно и манипулативно. Тези сравнения се правят от всякакви хора, които правят изводи и сравнения на база собствения си опит и модата да пишем. Тъй като работя в туризма, многократно съм бил и лично, и служебно в двете дестинации и имам достатъчно преки впечатления.

Защо България не е Гърция, когато става въпрос за морски туризъм?

1. Брегова ивица и плажове

България има 354 или 457 км. морска брегова ивица. Гърция – 13 676 или 15 147 км., в зависимост от източника (https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_length_of_coastline), което прави между 33 и 38 ПЪТИ повече. Логично и плажовете в Гърция са многократно повече. От тук следва, че Гърция може да си позволи много по-малка концентрация на курорти и места за настаняване, което води и до не-масов и по-индивидуален продукт. Българският морски продукт, почти без изключения, е масов. Друг интересен момент е високата разчлененост на гръцката брегова ивици и наличието на множество острови, които са чудесен фактор за яхтен туризъм, какъвто у нас на практика няма.

2. Климат и сезон

Поради по-южното си разположение, климатът в Гърция е по-топъл от българския и съответно продължителността на активния туристически сезон е по-голяма. Ако сезонът у нас е реалистично около 3 месеца, в Гърция спокойно може да се добави по още един месец преди и след това, като колкото по на юг се отива, толкова по-дълъг става сезонът. По-дългият сезон предполага по-продължително натоварване на хотелската база, по-къс период на отопление за целогодишните хотели, по-дълъг период на заетост на сезонния персонал, по-продължителен достъп до евтини местни плодове и зеленчуци и куп други особености. Всичко това отново води до по-малка необходимост от концентрация на настаняване и по-индивидуален продукт.

3. Традиции и собственост

Много от коментарите за начина на обслужване са свързани с кадрите, които работят в туризма. Гърция има частен туризъм откакто има туризъм, докато у нас това се случва постепенно в последните години, като последните приватизации приключват с края на 20 век. Това време е недостатъчно за изграждане на достатъчно кадри, традиции и know-how за обслужване, наред и с напускането на кадри от България, поради по-добри условия навън, в т.ч. и в Гърция. Друг проблем в тази насока е стихийната приватизация и строителство, които докараха в туризма у нас много случайни хора. Ще отнеме време и доста грешки, докато те се научат какво е това туризъм, клиент и обслужване. Ето защо у нас по-често и по-лесно се обслужва масовка, докато за индивидуално обслужване се изисква определено ниво на опит и компетентност.

4. Материална база и регулация

В България са построени много хотели тип „хамбар“, които са предназначени за масов туризъм и големи групи. В Гърция също има такива, но има и много място за малки хотели за по-индивидуална публика. Стихийното строителство у нас, често със съмнителен контрол и разрешителни, доведе до структура на хотелската база, която предполага масов туризъм и е далеч от усещането и изискванията за индивидуален продукт. Наред с навлизането на формулата за обслужване all inclusive, то единственият силно разпространен продукт у нас е именно масовият и е логично да идват такива туристи.

С така изброените факти се надявам да показвам, че сравняването между България и Гърция по отношение на морски туризъм да е толкова смислено, колкото и сравняването на Голф с Мерцедес. Да, и двете са на пазара, и двете имат еднакви функции, но са предназначени за различни аудитории и имат различно приложение. Това, че много българи ходят в Гърция, означава, че те предпочитат този тип продукт. Други българи, които почиват на нашето Черноморие, явно предпочитат другия продукт. И това е напълно нормално и не е нужно едните да се противопоставят на другите. Нито пък е коректно да се обобщава за която и да било от двете страни с впечатления само от един хотел или една дестинация.

София, Август, 2016 г.

Сподели
Гост 29 Август 2016г.
А защо да не можем и ние да бъдем на нивото на гърците...имаме потенциал...
Други публикации от същия автор
В момента разглеждате олекотената мобилна версия на уебсайта. Към пълната версия.
Уебсайт в Alle.bg