Хотелиерство & Ресторантьорство
hotelierite.net

GM cocktail - прием на генералния мениджър

GM cocktail - прием на генералния мениджър
Доколко доволни са гостите от престоя в хотела, чистотата на стаите, харесали ли са закуската, вежлив и отзивчив ли е персонала? Това е само малка част от въпросите, които управителя си задава всеки ден.
Но как да получи  актуални и достоверни отговори, които да не са изкривени през призмата на субективното мнение на служителите на хотела?

Решението е - интензивна и непрекъсната  обратната връзка с гостите. Както споменах в една друга публикация, анкетната карта  е мощно средство за подобен тип комуникация, но все пак тя е задочна и непряка, а в някой от случаите би могла да бъде и ненавременна - тоест постфактум - гостът вече си е заминал, оставяйки негативен коментар и е късно за каквато е да е реакция.

Но тогава каква е алтернативата?

Популярен похват,  подходящ за бизнес хотели от градски тип е така нареченият GM cocktail.

Веднъж седмично(обикновено в средата на седмицата – сряда или четвъртък) генералният мениджър дава прием, на който са поканени всички гости пребиваващи в хотела. На чаша вино и леки хапки, в непринудена атмосфера, той посреща и удостоява всеки от тях с личното си внимание. По този начин, управителят научава от първа ръка, как се чувстват гостите в поверения му хотел, има ли някакви пропуски в сервиза или недоразумения, които трябва да бъдат изгладени.  Заставайки открито пред гостите - с авторитета си той респектира и вдъхва увереност, че всичко е под контрол и нещата ще бъдат наред.

По отношение на храните - трей сервизът е за предпочитане за подобен тип мероприятия. За напитките може да се обособи подвижен бар с един обслужващ сервитьор.

Обикновено от 20 до 30% от гостите на хотела се отзовават на поканата.  Ето защо първоначалната подготовка на храните не трябва да надвишава този процент. Готвачът разбира се трябва  да има готовност да отреагира и да презареди ако се наложи. Меню не се задава предварително – хапките се правят по преценка на готвача от продукти, които са на разположение. Препоръчителните напитки са: минерална вода, безалкохолни, бира, бяло и червено вино(house wine). По този начин себестойността на мероприятието е ниска, но ползата от него е безценна.

Тодор Тодоров 2015
Сподели
В момента разглеждате олекотената мобилна версия на уебсайта. Към пълната версия.
Уебсайт в Alle.bg