Хотелиерство & Ресторантьорство
hotelierite.net

9 съвета как да поощрим своите служители

9 съвета как да поощрим своите служители


Мотивираният персонал е ключов фактор за просперитета на всяка фирма, стремяща се към устойчиво развитие. Хубаво е, обаче да се замислим и за други начини за мотивация на персонала различни от традиционното увеличение на заплатата. Не казвам, че не трябва да използваме и този метод, а само, че трябва да използваме пълният инструментариум за мотивиране на персонала. Факт е, че не винаги разполагаме с  нужните ресурси да увеличим заплатата на служителите с толкова колкото смятаме, че биха ги мотивирали, но винаги можем да използваме и алтернативни не-материални методи. Ето няколко полезни съвета, които се базират на идеи реализирани с успех в различни компании по света.

 


1.Създайте своя  програма “служител на месеца”. Награждавайте най-добре представящия се за месеца, като израз на вашата благодарност и одобрение. Наградете победителя с възпоменателен сертификат. Осигурете  предметна или парична премия. Изработете система, която да използва правилните критерии и процедура за честно избиране на служител на месеца.

2.Периодично организирайте съвместни мероприятия, така наречения “Team building”. Може да  празнувате заедно на коледни празници, посещение на концерт или спортно събитие, излет в планината.


3.Поощрете създаването на футболен отбор на служителите на аматьорски начала.

4.Насърчавайте персонала си да споделя своите мнения и препоръки с Вас.

 

5.Провеждайте обучения и издавайте сертификати на служителите. Сертификатите могат да бъдат изложени на видно място, за да покажат на клиентите ви, че персоналът  е обучен.

6.Давайте бонуси на Вашите служители, които  се справят най–добре. Съставете своя програма за лоялност към фирмата. Бонусите трябва да са пряко зависими от резултатите, като цяло или на базата на продажби на промотирани продукти.

 

7. Не забравяйте да поощрите своите служители за коледните празници. Бюджетирайте тези разходи още преди началото на финансовата година.

 

8.Не пропускайте възможността да поздравите лично служителите си за техния рожден ден. За целта използвайте база данни и софтуерни програми от типа www.birthdayalarm.com

 

9.Ценете своите служители.Показвайте им че разчитате на тях. Назовавайте ги по име.

 

Тодор Тодоров  2011

Сподели
В момента разглеждате олекотената мобилна версия на уебсайта. Към пълната версия.
Уебсайт в Alle.bg