Хотелиерство & Ресторантьорство
hotelierite.net

Наредба 18 - условия за корупция и рекет

Наредба -18 -  условия за корупция и рекет
Плащането на данъци е въпрос на контрол. Контрол може да се направи така, както се прави в 70% от държавите по света - не с наредба Н-18, нито с фискални касови апарати. Новото отроче на НАП - наредба Н-18 е написана по начин, по който търговецът никога няма да бъде изряден. В тези няколко реда не мога да опиша всички проблеми, които се създават от тази лошо написана наредба, но ще спомена пет.
1. НАП са решили, че могат да контролират наличното количество на продуктите в ресторантите спрямо заложените рецепти – това е непосилна задача дори за самите собственици на ресторанти. Какво ще стане когато складовите наличности на месото или зеленчуците не съвпаднат според ревизията на НАП?
2. НАП желаят да контролират работното време на персонала, като следят влизане и излизане на операторите от системата, но това също не винаги е възможно. Какво ще стане, ако в края на работния ден, оператора просто забрави да излезе от системата?
3. Въвеждането на задължение да се съхранява базата данни в продължение на 6 години също е непосилна задача за повечето търговци. Ако търговец загуби касовия си апарат няма глоба, но ако загуби база данни поради вирус или счупване на твърдия диск на компютъра, то глобата е 200 лв. за всеки загубен ден! Защо е необходимо това, след като информацията вече е изпратена в сървъра на НАП?
4. Защо е необходимо да има няколко последователни фискални системи – фискален софтуер, който е поставен зад фискален касов апарат, който изпраща информацията в сървър на НАП? Можеше да се използва фискален софтуер свързан със сървъра на НАП или касов апарат свързан със сървъра на НАП. Сега търговците, които използват софтуер ще трябва да закупят почти два пъти повече фискални апарати отколкото са използвали до момента, защото софтуерите в офисите също няма да могат да работят при липса на фискален апарат!
5. Самата комуникация на компютър с касов апарат е тромава и създава много проблеми, които вече са видни при клиентите, които използват новите системи. Всеки технически проблем е свързан със затваряне на търговския обект до отстраняване на проблема!
Изискванията са толкова много и невъзможни за изпълнение, че всеки недобросъвестен държавен чиновник ще имат възможност да натиска и рекетира дари и най-изрядните търговци.
Това ли е целта, тежки условия за правене на бизнес и корупционна среда?

Ясен Янакиев

Сподели
В момента разглеждате олекотената мобилна версия на уебсайта. Към пълната версия.
Уебсайт в Alle.bg