Хотелиерство & Ресторантьорство
hotelierite.net

Мотивация на персонала

Как да мотивираме персонала

Мотивацията на персонала е основна движеща сила за успеха на вашия хотел. Когато хората ви са мотивирани, това им личи. Вижда се в погледа им, в движенията, старанието и поведението на работното място въобще. За мотивацията са писани и казани много неща, но ако трябва да систематизираме основните причини, които подтикват служителя да работи съвестно и старателно, то те саосновно в следните аспекти:

Парите

Хората, които работят само за пари, не търсят развитие в бранша. За тях финансовото изражение е единствения адекватен критерий за оценка на тяхната работа. С такива хора е трудно, но не и невъзможно да бъдат търсени допълнителни инструменти за мотивиране.

Комфортът на статуквото

Това са хора, които не обичат промените. Те ходят на работа, просто защото са свикнали с нейния режим. За тях стабилността на фирмата е достатъчен стимул. Рано или късно обаче те попадат в капана на собствената си посредственост разбирайки, че за градене на кариера е вече късно, а доходите им на съответната позиция не растат.

 

Калфи

Има служители, които гледат на настоящата си работа, като необходимо първо стъпало, преди да започнат работа в друго поприще. Тяхната цел е да трупат опит и самочувствие. Те искат да повярват във своите възможности, за да могат да бъдат успешни в бъдещата си кариера. Не рядко обаче те осъзнават, че хотелиерския занаят им приляга и остават за дълго в него.  

 

Кариерата

Амбицията сама по себе си е достатъчно силна мотивация. Когато тя има покритие, когато служителят не само на думи показва желанието си за развитие и израстване, това дава основание да гледаме на него като перспективен и надежден кадър.Няма по-добра стратегия за един хотел от изграждането на свои кадри.

 

Важно е да можем да прецените към коя група спада всеки един ваш служител, за да може да насърчите и дадете шанс за реализация на тези, които се открояват и искат да градят кариера при вас. Трябва да вдъхнете увереност на служителите, които харесват своето статукво, да им показвате че разчитате на тях и когато се налагат промени, да бъдете по-търпеливи. Макар и да съзнавате, че „калфите” най-вероятно няма да бъдат дълго с вас, това не означава, че не бива да търсите начини да ги мотивирате – напротив. Сред тези хора може да откриете безценни кадри, които в последствие да оформят гръбнака на вашия персонал. Що се касае до парите, макар и на пръв поглед да изглежда лесно – всъщност мотивацията само и единствено с пари води в крайна сметка до достигане на определени лимити. Когато достигнете тези граници проличава истинското лице на човека, който работи за вас.

Разбира се така изложените портрети на са константни величини. Това, което е достатъчно да ви мотивира днес, утре ще бъде нещо различно. Хората се променят, възгледите им също. Когато имате правилен и индивидуален подход, ще можете да задържите хората до себе си. Ако ви повярват, те ще приемат без стрес промените които се налагат и може да пожелаят да градят кариера и да очакват своите истински дивиденти в бъдеще. 


Сподели
В момента разглеждате олекотената мобилна версия на уебсайта. Към пълната версия.
Уебсайт в Alle.bg