Хотелиерство & Ресторантьорство
hotelierite.net

Какво трябва да знаем за фискалните устройства?

Какво трябва да знаем за фискалните устройства?

Съгласно наредба No Н-18 за отчитане на продажбите, всички  търговски обекти трябва да разполагат с фискално устройство свързано с НАП. 

SIM картата

Всяко съвременно устройство е оборудвано със  СИМ карта. Чрез нея се изпраща информацията до агенцията по приходите. Всички продажби реализирани и регистрирани през Фискалното устройство подлежат на облагане с ДДС. За да работи безпроблемно устройството е необходимо да имате добър обхват в търговския обект – при липса на такъв то дава грешка и спира. Възползвайте се от правото си  да избирате измежду трите мобилни оператора – така ще предотвратите евентуани проблеми.

Фискална памет

Тя представлява капсолован електронен носител(SD-карта) запечатан в  устройството с печат на фирмата производител. Фискалната памет съхранява информацията за всички реализирани продажби. Единствено фирмата производител има право да бракува тази памет, но не и да манипулира или изтрива информация от нея. Демонтаж и бракуване на фискалната памет се допуска в следните случаи:

  • Препълване на фискалната памет
  • Смяна на собственика(фирмата)
  • Прекратена регистрация
  • Повреда на фискалната памет

КЛЕН

Контролната лента на електронен носител днес замества хартиените ленти, които навремето съхранявахме с кашони по складовете. Тя също е SD карта. Когато капацитетът и се запълни, обслужващата фирма я заменя с нова. Старият запълнен КЛЕН се съхранява в обекта от собственика на ФУ за не по малко от 5 години от датата на смяната.

Касови апарати

Касовият апарат е автономно фискално устройство. Той е оборудван с клавиатура, която позволява програмиране на артикули,  извършване на продажби, както и всички необходими отчети. Някои модели касови апарати могат да бъдат свързвани към компютър и да работят в режим фискален принтер със софтуерни програми.

Фискални принтери

Фискалните принтери са устройства от по-висок клас в сравнение с касовите апарати. Те са по бързи, разполагат с по-мощни печатащи устройства, работят с различни широчини на лентата, пригодени са за бързо и лесно обслужване. За разлика от касовите апарати, фискалните принтери работят само със софтуерни програми.

Сервизен договор

Ремонт и промени по регистрацията на фискално устройство се извършва единствено от упълномощен сервиз, с които е сключен договор за техническо обслужване. За целта всеки собственик на ФУ трябва да има сключен договор за обслужване с оторизирана фирма.

Тодор Тодоров 2015
Сподели
В момента разглеждате олекотената мобилна версия на уебсайта. Към пълната версия.
Уебсайт в Alle.bg